Wil jij dit jaar graag jouw eerste huis kopen? Dan zijn er een hoop dingen die je moet weten voordat je aan je zoektocht begint. Als starter is het momenteel niet makkelijk op de huizenmarkt, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunnen helpen, waaronder de vrijstelling op de overdrachtsbelasting en een belastingvrije schenking voor de aankoop van een woning, bijvoorbeeld van je ouders. In dit artikel zetten we alles dat je als starter moet weten voor je een huis gaat kopen voor je op een rij!

Overdrachtsbelasting en vrijstelling voor starters

Als je in Nederland een huis koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Dit is een bepaald percentage van de prijs die je voor het huis betaalt. Momenteel staat de overdrachtsbelasting voor de aankoop van een woonhuis waar je zelf in gaat wonen op 2%. Dus, stel dat je een huis koopt voor 300.000 euro, dan betaal je 6000 euro overdrachtsbelasting. Ben je jonger dan 35 jaar en is dit het eerste huis dat je koopt, dan kun je een vrijstelling krijgen voor deze belasting. Dit is in het leven geroepen om starters te helpen op de woningmarkt te komen. Voor 1 januari 2023 kon je die vrijstelling krijgen tot een koopprijs van 400.000 euro en na 1 januari 2023 tot een koopprijs van 440.000. 

Belastingvrije schenking voor het kopen van een woning 

Ga je een huis kopen, dan kun je hiervoor een belastingvrije schenking ontvangen van je ouders. Voor 1 januari 2023 was het bedrag dat je belastingvrij kon ontvangen meer dan 100.000 euro, maar na 1 januari 2023 is dit bedrag nog maar 28.947 euro. Vanaf 2024 verdwijnt de belastingvrije schenking helemaal, dus mocht je er nog gebruik van willen maken, dan moet je dat dit jaar nog doen. Een schenking wordt vaak gebruikt voor het eigen geld dat je moet hebben bij de aankoop van een woning. De overdrachtsbelasting moet je bijvoorbeeld zelf kunnen betalen. Hiervoor mag je geen geld lenen. Starters hebben niet altijd het benodigde spaargeld om een woning te kopen, maar de belastingvrije schenking is vaak een goede oplossing!

Het gevolg van de hogere hypotheekrente 

De hypotheekrente ligt weer een stuk hoger dan voorgaande jaren, wat vaak betekent dat je een lagere maximale hypotheek kunt krijgen. Een hogere rente betekent immers dat je hogere maandlasten krijgt. De rente verandert constant, wat het lastig maakt om te voorspellen welke kant hij op gaat. Wil je toch een idee krijgen van wat je kunt verwachten, bekijk dan de rentebarometer. Op het moment van schrijven is de gemiddelde rente 4,14% en is de verwachting dat de rente gaat dalen. Als je een huis koopt, sluit jij jouw hypotheek af met een bepaald rentepercentage. De rente kun je voor een bepaalde tijd vastzetten. Mocht de rente gunstig zijn, is het verstandig om deze voor een langere tijd vast te zetten. Dit hebben veel mensen gedaan toen de rente vorig jaar onder de 2% kwam.