We willen allemaal duurzaam wonen. Alleen al omdat het energiekosten scheelt. Uiteraard ook omdat het beter is voor het milieu. Maar wat kun je nu aan je woning verbeteren? En hoe kun je kosten besparen met als uiteindelijke doel duurzamer te wonen? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Weinig energie is niet géén energie

Je kunt natuurlijk de verwarming uitzetten en elke avond met een dikke deken op je bank gaan zitten. Dat is wellicht duurzaam, maar niet zo comfortabel. Je moet ervoor zorgen dat je zo min mogelijk energie verbruikt, maar op deze manier sla je door! De eerste stap is controleren of al je glas geïsoleerd is. Het verbaast je misschien hoeveel ramen nog van enkel glas zijn, vooral bij de wat oudere woningen. Begin dus met het vervangen van enkel glas en ga dubbel glas bestellen! Dat kan gewoon online, bijvoorbeeld bij GlasGigant.

Lekker warm = comfortabel

Een stap verder dan dubbel glas bestellen is het isoleren van de gevel, de vloer, het dak etc. Je kunt hiervoor specialisten inschakelen. Je moet wel kijken of je woning geschikt is voor de verschillende vormen van isolatie. Zo is het vooral voor woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1974 mogelijk spouwmuurisolatie te laten uitvoeren. Dit betekent dat er in de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur isolatiemateriaal gespoten wordt. Woningen die gebouwd zijn na 1974 zijn waarschijnlijk wel al geïsoleerd, maar daar kan wellicht wel wat aan verbeterd worden. Het wordt lekker warm en je zit er na de isolatie weer comfortabel bij.

Dicht, maar niet potdicht!

Al die extra isolatie zorgt ervoor dat de woning steeds dichter wordt. Let wel op dat je niet álles dichtmaakt. Het is namelijk hartstikke belangrijk dat je blijft ventileren. Zonder goede ventilatie spelen luchtwegaandoeningen en allergieën op. En dan kun je nog zo duurzaam wonen, je gezondheid is misschien nog wel belangrijker. Let dus goed op ventilatie. En dit kun je heel duurzaam doen. Wist je dat het mogelijk is om te ventileren met warmteterugwinning? Je moet je er even in verdiepen, maar dan heb je ook echt wat.

Korrels verbranden

We hebben bijna allemaal een Hr-ketel op gas. Binnenkort is gas niet meer beschikbaar. Het duurt nog even, maar het is niet verkeerd om er al over na te denken. Wat dacht je van een biomassaketel in plaats van een ketel op gas? Dit is een verbrander van hout in de vorm van snippers, blokken of pellets (geperste korrels). Dit is een brandstof die klimaatvriendelijk is. De korrels worden namelijk gemaakt van snoeihout, dat bijna altijd beschikbaar is. Een biomassaketel is als een open haard, maar dan veel schoner en vooral zuiniger. Het is iets om over na te denken!

Voor niks schijnt de zon

Steeds meer woningen zijn voorzien van zonnepanelen. Ze worden ook steeds bereikbaarder. Omdat ze goedkoper worden, maar ook omdat ze steeds efficiënter zijn. Met een aantal zonnepanelen ben je je eigen leverancier van energie. Waarschijnlijk niet voor alle stroom die je verbruikt, maar in elk geval deels. De zon is onuitputtelijk. Dat wil zeggen dat hij altijd energie geeft. Voor jezelf, omdat het je positief stemt, maar ook in de vorm van stroom. Het omzetten, dat gebeurt in de zonnepanelen. En de zon, die schijnt zo goed als elke dag. Zelfs als het regent!