Duurzaam wonen is hip. En waarschijnlijk ook een stuk makkelijker dan je zult denken. Het draait allemaal om het bewust omgaan met de voorzieningen die je gebruikt. Als je eenmaal een duurzame woning in je bezit hebt, dan zul je zien dat niet alleen het milieu, maar ook jij er profijt van hebt. Lees hier hoe je duurzaam om kunt gaan met het energie-, gas- en waterverbruik in je woning.
Energie
De hoeveelheid energie die we gebruiken, bepaalt voor een groot deel hoe duurzaam we zijn. Gebruik je over het algemeen veel energie? Overweeg dan eens om zonnepanelen te plaatsen. Met zonnepanelen kun je zonder een al te groot schuldgevoel energie gebruiken, je maakt dan namelijk gebruik van schone energie. Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, dan kom je voor een hoop keuzes te staan. Je moet bijvoorbeeld kiezen voor het soort zonnepaneel, het vermogen en de hoeveelheid panelen.
Probeer de hoeveelheid zonnepanelen zo goed mogelijk af te stemmen op je verbruik. Dan zul je er het meeste voordeel uit halen. Mocht je eens zonne-energie tekort komen, dan kun je het aanvullen met de ‘reguliere energie’ van je energieleverancier. Als je juist teveel energie opwekt, dan kun je dit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zonnepanelen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar zelf kun je er ook je voordeel uit halen. Zo zijn zonnepanelen gemiddeld binnen 10 jaar terugverdiend en hebben de panelen een levensduur van ongeveer 25 tot 40 jaar. Dit betekent jarenlang profiteren van de besparing op je maandelijkse lasten die de zonnepanelen opleveren.
Zie je geen mogelijkheden voor zonnepanelen of wil je nog iets extra’s doen? Kijk dan eens kritisch naar je leefpatroon om te kijken waar je energie op kunt besparen. Neem bijvoorbeeld de huishoudelijke apparaten, zoals de koelkast, vaatwasser en wasmachine. Zijn deze energiezuinig of vreten ze juist energie? Overweeg in het laatste geval om ze eens te vervangen. Tegenwoordig zijn huishoudelijke apparaten met energielabel A+++ al heel normaal. Ga verder na welke lampen je kunt vervangen door spaar- of led-lampen en zorg ervoor dat je de stekkers uit de stopcontacten haalt als je een apparaat niet meer gebruikt.
Gas
Voor woningen is de winter de meest vervuilende periode van het jaar. Dit is namelijk het seizoen waarin de verwarming het meeste moet stoken. Er zijn maatregelen die je kunt nemen om dit te verminderen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je woning goed geïsoleerd is. Goede isolatie is de basis voor een duurzame woning. Het zorgt er namelijk voor dat de warmte beter binnenshuis blijft, waardoor de verwarming minder vaak aan hoeft.
Een goed geïsoleerde woning is op elk punt geïsoleerd. Isoleer dus niet alleen het dak, maar ook de vloer, gevel, kruipruimte en de spouwmuren. Ook door de ramen in een woning gaat veel warmte verloren. Vergeet daarom ook niet om deze te voorzien van isolatieglas. Het isoleren van een woning is een investering, maar kan juist voordelig uitpakken door de besparing die het uiteindelijk oplevert.
Er zijn ook enkele simpele maatregelen die je kunt nemen om de warmte beter binnenshuis te houden. Zo heeft raambekleding vaak ook een isolerende werking. Houdt bij koud weer daarom de gordijnen ‘s avonds en ‘s nachts gesloten. Dit houdt de warmte beter binnen en vermindert ook de tocht in huis. Beschik je over screens of rolluiken? Door deze te sluiten, dragen ze ook bij aan de isolatiewaarde van je woning.
Water
De laatste factor, maar zeker niet de minst belangrijke, is het waterverbruik. Voor een duurzaam huis is het natuurlijk belangrijk dat het waterverbruik zo laag mogelijk is. De stappen die je hiervoor kunt ondernemen zijn vaak simpel. Gebruik bijvoorbeeld de douche in plaats van het bad. Een douche verbruikt over het algemeen een stuk minder water. En als je het douchen nog duurzamer wilt maken, plaats dan een waterbesparende douchekop. Hiermee kun je wel anderhalve emmer water besparen per douchebeurt.
Een andere goede manier om water te besparen is door een regenton te plaatsen in de tuin. Het opgevangen regenwater kun je goed gebruiken om je planten water te geven of om je auto te wassen. Daarnaast is het gebruiken van regenwater geheel gratis én milieuvriendelijk.
Duurzaam wonen is voor iedereen
Zoals je hebt gelezen hoeft duurzaam wonen niet per se veel geld of tijd te kosten. Met kleine aanpassingen kun je al veel bereiken en de grote investeringen verdien je meestal vanzelf weer terug. Op deze manier is duurzaam wonen voor iedereen toegankelijk.