Een kapotte duim, een zere voet, geschaafde knieën en verbrande schouders: het zijn veelvoorkomende ongemakken die ontstaan tijdens het klussen. Vaak ligt de oorzaak in het onbedachtzaam te werk gaan. Een belangrijke klustip is dan ook: denk goed aan uw veiligheid en draag de juiste werkkleding. Want dan kunt u onbezorgd aan de slag gaan en voorkomt u ongevallen.

Wanneer draagt u welke kleding?

Verschillende klussen vragen om verschillende uitrustingen. Het werkt eigenlijk net als in de beroepsmatige branches: iemand die in de bosbouw werkt, draagt andere werkkleding dan iemand die als lasser zijn geld verdient. Ook als hobbymatig klusser doet u er goed aan om na te denken over uw kluskleding. Gaat u een tuin bestraten of gaat u met verf en kwast aan het werk? Komen er misschien chemische stoffen aan te pas of staat u bij deze klus de hele dag in zon? Pas uw werkkleding aan op de werkzaamheden die u verricht en op de omstandigheden waarin u deze verricht. De volgende tips helpen u daar bij:

  • Klussen bij zonnig weer: draag dan beschermende kleding, zoals een hoed of pet, een shirt met (liefst lange) mouwen en een zonnebril. Verbranding door de felle zon is niet zeldzaam, dus smeer u ook goed in met zonnebrandcrème.
  • Klussen in de winter: ook in de winter moet u uw lichaam goed beschermen. De kou ligt immers op de loer. Gevoerde werkkleding, dikke sokken, een muts en handschoenen zijn in dat geval geen overbodige luxe.
  • Klussen op de grond: wie veel op de grond werkt, koopt het beste een overall of werkbroek met verstevigde kniestukken. Dat voorkomt blaren, schaven en blauwe knieën. Ook een schoen met stalen neus biedt uitkomst bij bescherming van de tenen. Controleer daarbij ook even of uw schoen aan bepaalde veiligheidseisen moet voldoen (S1, S2, S3, S4 of S5). Uw kledingspecialist kan u daar meer over vertellen.
  • Klussen met giftige stoffen of verf: bij het schilderen is het dragen van een volledig beschermende overall aan te raden. Zo voorkomt u niet alleen dat uw kleding onder de verfspatten komt, u beschermt ook uw huid tegen irritatie door de verf. Gebruikt u ook chemische stoffen, zoals ammoniak, draag dan ook een mondkapje.

Het moet uiteraard wel lekker zitten…
Naast de veiligheidsaspecten van kluskleding is uiteraard ook een draagcomfort van groot belang. Gelukkig zit er tussen nu en vroeger een wereld van verschil als het gaat om het draagcomfort van werkkleding en veiligheidskleding. Vandaag de dag worden er vele kledingstukken gemaakt die functioneel zijn, veiligheid bieden én lekker zitten. U moet zich immers nog wel goed kunnen bewegen tijdens het klussen en kriebelende stoffen zijn helemaal uit den boze.