Lean is een strategie in het bedrijfsleven waarbij verspilling geëlimineerd wordt. Doel? Kwaliteit leveren. Hoewel onderwijs en bedrijfsleven soms ver bij elkaar vandaan staan, is lean ook in het onderwijs toepasbaar. Het is namelijk een manier van continue verbeteren en kosten verminderen. Zowel leerlingen als leerkrachten varen er wel bij.
Werkdruk in het onderwijs
Kwaliteitsbewaking is in het onderwijs een veelvoorkomende term. Daarnaast horen we de laatste jaren erg veel over de werkdruk in deze sector. Stakingen zijn aan de orde van de dag. Het is voor een leerkracht daarom goed om na te denken over processen. Immers, met plezier naar werk gaan is en blijft belangrijk. Een methode van lean in onderwijs is bijvoorbeeld het vieren van successen. Dit doe je door een verbeterbord op te hangen. De acties op het bord maken dat taken helder zijn. Door elk succes te vieren – bijvoorbeeld met een vermelding op het bord – kun je ervoor zorgen dat men weer plezier krijgt in lesgeven. En dat is stap een in het verlagen van de werkdruk. En in het verbeteren van de kwaliteit.
Nieuwe standaard
Je start een verbeterbord met het opstellen van doelen. Zodra een doel behaald is, heb je een succesverhaal. Maar daarmee ben je er nog niet. Behaalde doelen voelen goed, maar zouden eigenlijk de standaard moeten zijn. Zodra een doel behaald is, heb je dus eigenlijk een nieuwe standaard gecreëerd. Als je deze doelen verzamelt, heb je inzichtelijk welke successen geboekt zijn. Zichtbare successen voelen goed. Heb je de successen samen met leerlingen behaald? Zorg er dan voor dat ook de leerling merkt dat ze gevierd worden. Kwaliteit van onderwijs maak je immers samen.
Leerlingen versus klanten
Lean focust zich in het bedrijfsleven op de klant. Als je goed en wel kijkt naar het onderwijs, zijn klanten niet aan de orde. Aan de andere kant zijn leerlingen wel een beetje met klanten te vergelijken. Lean gaat over kwaliteit, voor medewerkers, van onderwijs en dus ook voor leerlingen. In het bedrijfsleven is het een methode die zijn vruchten afwerpt. Alleen maar slim dus dat het onderwijs daar ook de vruchten van plukt. Als tevredenheid op alle fronten bereikt wordt, gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog. En dat is precies wat je ermee wilt bereiken.
Bewezen methode
Lean klinkt nieuw, maar is het eigenlijk niet. Er zijn bedrijven die al jaren op deze manier werken. Deze weten wat het waard is en kunnen terugkijken op vele succes. Het is een manier van werken, maar ook een kwestie van doorzetten. Wie lean omarmt, wil nooit meer anders. Een aantal mooie voorbeelden in het bedrijfsleven laten zien wat ermee te bereiken valt. Het wordt tijd dat onderwijs zijn missie en visie erop afstelt. Doelstellingen zijn er om gehaald te worden!