Energie is iets wat we allemaal verbruiken en wat op den duur op dreigt te raken. Helemaal niet verkeerd dus om je te verdiepen in hoe energie op een goedkopere maar vooral duurzamere manier gewonnen kan worden. Energie is op drie manieren eenvoudig zelf te winnen: met windmolens, zonnepanelen en biogas.

Windmolens

Er is altijd wind in de lucht, wind lijkt dus de eenvoudigste leverancier om energie op te wekken. Als je van plan bent een windmolen te laten plaatsen, zitten er wel haken en ogen aan. Windmolens worden door veel mensen als niet mooi ervaren, waarbij het uitzicht minder wordt, daarnaast is een windmolen nogal prijzig in aanschaf. Een windmolen is zelf te bouwen en de losse onderdelen zijn aanzienlijk goedkoper dan een complete kant-en-klare windmolen.

Zorg wel dat je een plek hebt, waar veel wind gevangen kan worden. Het voordeel van windenergie is dat het de fossiele brandstof vervangt, en daarbij de uitstoot van co2 vermindert. Ideaal is de combinatie van wind, waterkracht en zonne-energie wat verklaart dat de meeste windmolens in zee te vinden zijn.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn steeds meer gewoon, en worden ook minder duur in aanschaf. Een doe-het-zelver kan ze eigenhandig plaatsen, als je wat minder handig bent, kun je dat beter laten doen. Als je investeert in zonnepanelen, is het verstandig op te zoeken of er een subsidie geldt. Ook als de zon niet schijnt wordt energie geproduceerd, en zelfs meer dan je zelf aan kan. Door deze energie terug te verkopen aan de energieleverancier is het mogelijk de aanschaf van de zonnepanelen terug te verdienen.

Zonder vakkennis is het niet aan te raden de technische installatie te doen, laat dat door een vakman doen. Waarom zonnepanelen zo in opkomst zijn is eenvoudig te benoemen: de zon lijkt onuitputtelijk en het opwekken van energie uit de zon gebeurt zonder geluid, veilig en schoon. Daarnaast gaat je energierekening omlaag en de waarde van je huis omhoog, niet onbelangrijk.

Biogas

Het opwekken van biogas is niet bereikbaar voor iedereen. Biogas wordt gemaakt van de afgedankte biomassa. Denk hiervoor aan mest, slib en (gft-)afval. Het gas komt vrij als het afval gaat gisten. Ook voor biogas geldt dat er subsidies zijn. Een specialist kan de haalbaarheid eenvoudig berekenen.

Voor het opwekken van biogas is een drooginstallatie of een pasteurisatiesysteem nodig. Voor een boerderij wellicht haalbaar, voor de huis-en-tuinconsument nooit te doen. Met dat kleine beetje gft-afval wat deze consument heeft, is geen huishouden te verwarmen.