Door het laten plaatsen van een dakkapel creëer je een heerlijk ruime slaapkamer op zolder of een lichte werkplek met wijds uitzicht. Heb jij ook altijd al een dakkapel willen hebben? Houd dan rekening met de volgende zaken.

Type dak

Voordat je meer ruimte wil creëren, is het belangrijk om te kijken naar het type dak dat je nu hebt. Heb je een schuin dak dan kun je kiezen voor een dakkapel met plat dak of een dakkapel met schuin dak. De meeste mensen kiezen voor een dakkapel met een plat dak aangezien dit de goedkoopste optie is. Er zal EPDM gebruikt worden om het dak van je dakkapel af te werken. De kosten van EPDM dakbedekking liggen rond de €45 per vierkante meter. Een dakkapel met schuin dak wordt vaak afgewerkt met dakpannen. Dit geeft je dakkapel een speciale uitstraling en door de schuine afwerking loopt regenwater gemakkelijker weg. Heeft je een huis een plat dak? Dan is een dakopbouw een oplossing.

Ook de hoogte van je dak is van invloed op het type dakkapel. Heb je op zolder onvoldoende stahoogte voor een dakkapel? Dan is een nokverhogende dakkapel als dakopbouw een oplossing. Hierdoor creëer je als het ware een extra verdieping. Je kunt kiezen voor een eenzijdige en tweezijdige nokverhoging.

Soort dakkapel

Een dakkapel kan worden opgebouwd uit verschillende soorten materialen. Een dakkapel van kunststof is in Nederland veruit het populairst. Dit type is namelijk relatief goedkoop en heeft weinig onderhoud nodig. Een houten dakkapel is €500 goedkoper maar moet wel elk jaar onderhouden worden. Een polyester dakkapel bestaat volledig uit kunststof. Een polyester dakkapel heeft de beste isolatie en is daarnaast onderhoudsvrij. Hiervoor betaal je echter wel een meerprijs van €1.000. De kosten van een dakkapel liggen vaak tussen de €3.000 en €5.000.

Grootte van het dak

Het dakoppervlak is ook van invloed op de keuze van een dakkapel. Als je bijvoorbeeld een klein dak hebt, kun je alleen kiezen voor een dakkapel van twee meter. Mocht je een breder dak hebben dan kun je je dakkapel uitbreiden tot wel vijf meter. Het is ook mogelijk om een dakkapel met je buren te laten plaatsen. Overleg daarom altijd met je buren voordat je een dakkapel laat plaatsen. Laat je namelijk meerdere dakkapellen tegelijkertijd plaatsen, dan worden jij en je buren daarvoor beloond met een kwantumkorting.

Hellingshoek

In Nederland heeft een dak vaak een hellingshoek tussen de 35 en 45 graden. Echter bestaan er ook daken met een steiler of vlakker dak. Dan ben je genoodzaakt om een dakkapel op maat te laten maken. Hoe steiler het dak, hoe minder materiaal er nodig is voor een dakkapel. Maar ook: hoe minder ruimte je erbij krijgt met een dakkapel. Bij een flauw dak krijg je met een dakkapel juist meer ruimte. De dakkapel kosten zijn dan wel hoger.

Vergunning

De prijs van een dakkapel is ook afhankelijk van waar je je dakkapel wil laten plaatsen. Aan de achterkant van je huis kan dit vaak vergunningsvrij, maar voor het plaatsen van je dakkapel aan de voorkant of zijkant, is een vergunning nodig. Ook voor het plaatsen van een dakkapel die grenst aan de openbare weg of groenvoorziening is een vergunning nodig.

Je hebt dus vele mogelijkheden bij het kiezen van een dakkapel. Wil je graag samen met een specialist kijken naar de mogelijkheden? Via HomeDeal kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en in contact komen met professionals bij jou in de buurt.