In de zomer besteed je lekker veel tijd in je tuin. Je zit er tot diep in de nacht met een glas wijn, overdag lig je te bakken in de zon en tussendoor verwijder je onkruid, maai je het gras en knip je de heg. Ongemerkt verbruik je daarbij energie. De pomp in de vijver staat altijd aan, de tuinverlichting schakelt in zodra het donker wordt en het gras en de heg knip je met een elektrisch apparaat. Ook in de winter verbruik je energie in de tuin. Met de volgende tips kun je hierop besparen.

Besparen op tuinverlichting

Mooi, al die lichtjes in je tuin. Gezellig ook. Heb jij echter de juiste verlichting in je tuin staan? Met andere woorden: weet jij hoeveel energie deze lampjes verbruiken? Ook al lijkt zo’n lichtje klein, toch slurpt het ongemerkt veel stroom. Helemaal wanneer je ze ook ’s nachts aan laat staan. Er zijn tegenwoordig echter vele leuke lampjes te koop waar een ledlampje in zit. Ook de lampjes op zonne-energie zijn populair. Overdag worden de ingebouwde accu opgeladen door de stralen van de zon en zodra het donker wordt springt de tuinverlichting aan. Wil je liever een ledlampje, zet ze dan ’s nachts uit. Of installeer een lichtsensor. Zodra er beweging wordt waargenomen, springt de lamp aan. Hoef je in ieder geval niet op de tast naar de deur te lopen.

Besparen op elektrische apparaten

Een elektrische grasmaaier is natuurlijk handig. In een paar minuten ligt je grasveldje er weer mooi bij. Heb je echter niet zo’n groot gazon, dan kun je het gras ook met een handmaaier maaien. Toegegeven, het is wat zwaar. Maar dan heb je je workout ook weer gehad. Hetzelfde geldt voor de bladblazer, de elektrische heggenschaar en de elektrische zonneluifer: nergens voor nodig! En wat dacht je van de terrasverwarmer? Uit onderzoek is gebleken dat deze meer energie verbruikt dan de warmte die het oplevert. Beter trek je een vest aan of, veel gezelliger nog, je ontbrandt de vuurkorf. Dan kan die tuinverlichting ook meteen uit. Kan je echt niet zonder de elektrische tuinhulpjes, dan kan je het best hun verbruik van verbruik van energie vergelijken. Sommige apparaten zijn namelijk voorzien van een energielabel. Hoe groener, hoe beter.