Bij de meeste woningen speelt de tuin een belangrijke rol. De gemiddelde tuin moet aan een aantal eisen voldoen: hij moet je het gevoel geven je te kunnen ontspannen, hij moet ruimte hebben voor opslag en een terras al dan niet in de schaduw. In jouw zomerse paradijs kunnen dus een aantal zaken niet ontbreken: planten, een terras met zitelementen, een blokhut én luxe zonnewering.

Blokhutten maken je tuin minder rommelig

Blokhutten of tuinhuisjes zijn zo multifunctioneel dat ze in geen enkele tuin mogen ontbreken. Je kunt er je tuinmeubelen in opbergen, je tuingereedschap tegen weer en wind beschermen, maar je kunt blokhutten ook gebruiken om er een werkplek in te maken. Voor je een tuinhuis gaat plaatsen, informeer wel even of je er een vergunning voor nodig hebt. Dit is afhankelijk van de plaats waar je hem neer wilt zetten, het formaat van de tuinhuis en de gemeente waar je in woont. Je kunt de regels eenvoudig vinden op internet. Maak je van je tuinhuis een werkkamer, denk dan ook eens aan een blokhut met veranda. Hier kun je dan op een heerlijke schaduwrijke plek werken. Ook met je vrienden kun je ’s avonds op je beschutte terras lekker eten of gewoon gezellig samenzijn. En last but not least: omdat je in blokhutten alles op kunt ruimen, is je tuin een stuk minder rommelig.

Groen: kleur en geur maken de tuin

Een tuin zonder groen is geen tuin. Planten zijn rustgevend en brengen ook nog eens kleur in de tuin. Wil je een zomers paradijs maken met planten, denk dan eens aan exotische beplanting. Het is echt niet zo dat je de exoten niet kunt laten groeien in onze Nederlandse grond. Kies een speciale soort aarde, waarin de exotische planten gedijen. Deze moet goed vocht doorlaten, exotische planten houden namelijk niet van vocht. Met natuursteen kun je een prachtig pad aanleggen tussen het groen en hout doet het ook goed, qua kleur en sfeer. Een houten blokhut is dus een mooie eyecatcher, bovendien zijn blokhutten enorm handig voor het opbergen van je tuingereedschap, je potten en je voorraad tuinaarde.

Schaduwrijke plekken met zonnewering

Zodra het echt zomer is, kan je zomerse paradijs wel een schaduwrijke plek gebruiken. De hele dag in de zon zitten is namelijk niet goed voor je huid. Ook je woning wil je beschermen tegen de volle zon. Dit kun je doen met zonnewering. De luxe zonnewering van nu kun je bijvoorbeeld jaarrond toepassen met een terrasoverkapping. Hier kun je altijd heerlijk buiten zitten, zonder in de volle zon te zitten. Ook zonnewering voor de ramen maakt dat je tuin een luxe uitstraling krijgt. Bovendien wordt het in de woning niet zo warm. Als je op zoek bent naar zonnewering, dan is de keuze enorm. Het is aan te raden om een zonwering te kiezen dat bij je woning past, maar ook functioneel is. Diverse stoffen, kleuren en designs maken dat zonnewering ook nog een vrolijke, stoere of juist natuurlijke accessoire is voor je huis én tuin.

Zitten: ontspanning op je terras

Voor een perfect zomerse sfeer in de tuin is een zithoek zeer geschikt. Vooral als je graag buiten eet, kun je het beste een eettafel aanschaffen met een paar stoelen. Het is verstandig om die stoelen in de winter op te bergen. Blokhutten zijn daar zeer geschikt voor! En natuurlijk zit je op je terras graag in de zon, maar soms ook niet: daar heb je weer mooie zonnewering voor. Je terras kun je aanleggen in de buurt van je tuinhuis, zodat je het huisje extra sfeervol maakt. Wat je beter niet kunt doen, is een terras aanleggen voor de ramen van je woning. Hoewel veel mensen dat eigenlijk juist wel doen, ontneemt je dit het zicht op de rest van de tuin. Al je mooie planten wil je toch ook zien op een regenachtige dag, lekker vanuit je woonkamer? De tuintafel is een sfeermaker. Eet je vaak met gasten, zorg dan dat de tafel groot genoeg is. Bijpassende stoelen maken het plaatje compleet. Je kunt ook kiezen voor een loungebank, waarin je helemaal tot rust komt. Er gaat niks boven samen met je vrienden een zonnige dag afsluiten in de tuin! En vergeet niet ’s avonds de tuinkussens op te bergen in je tuinhuis, dan kun je morgen wéér genieten.