Voor evenementen, festivals, tentoonstellingen, musea en soirees moet je in het Meraner Land in Zuid-Tirol in Italië zijn. Het gebied bruist en bevindt zich op de grens van twee culturen: mediterraan Italiaans en traditioneel Oostenrijks/Duits.

Knottnkino: de langste bioscoopfilm ooit

Een oneindige film wordt getoond in Knottnkino. Midden in de natuur op de Rotstein-Kogel in de Dolomieten boven Merano/Meran heeft kunstenaar Messner veertig bioscoopstoelen geplaatst. Wie hier plaatsneemt, zal een altijddurende, immer veranderende film zien van wat er in de natuur gebeurt. Je kijkt uit over het Meraner Becken met zijn stervormige zijtakken, Val d’Adige/Etschtal en steden als Merano/Meran, Lana en Eppan.

Archeoparc Schnalstal: leven in de steentijd

Een kindvriendelijk uitje voor het hele gezin is een bezoek aan Archeoparc Schnalstal. In de omgeving van dit park is gletsjermummie Ötzi gevonden. In het meedoeprogramma in de openlucht kun je zien hoe mensen leefden in het geologische tijdperk van Ötzi. Verschillende archeologische opgravingen zijn in dit museum nagemaakt.

Oudste fresco’s in Duits taalgebied

Midden tussen de boomgaarden in Naturno/Naturns is een kerkje te vinden, waarin de oudste muurschilderingen in Duits taalgebied zijn. Al op de zuidmuur van het St. Proculus kerkje staat een schommelende heilige. Deze tekening stelt naar verluid een veertiende-eeuwse bisschop voor. Deze heilige, Proculus, was de beschermheilige van vee, waardoor het niet verwonderlijk is dat er een prachtige voorstelling te zien is op de muren van een kudde runderen. Het museum aan de overkant van het kerkje laat de geschiedenis zien van zowel de kerk als de fresco’s.

Schrijfmachine- of fruitteeltmuseum

Met de hele familie bekijken hoe een typemachine er uitzag. De ontwikkelaar van de eerste typemachine kwam uit Partschins. Het plaatselijke museum heeft een bijzondere collectie aan tentoonstellingstukken verzameld. Je algemene kennis over het schrift en de verschillende typemachines wordt hier opgevijzeld. Leuk om je gezin te laten zien hoe de voorloper van de computer er uitziet. Een ander museum in het grote aanbod in Zuid-Tirol is het fruitteeltmuseum. Het gebied is doorspekt van de vele appelboomgaarden en wijnranken en vooral Lana is een echte fruitteeltgemeente met een geschiedenis. Deze is te bekijken in het Zuid-Tiroler fruitteeltmuseum.

Traditionele boerenmarkten

In het Meraner land zijn veel boerenmarkten te vinden. Het hele jaar door bieden lokale producenten van traditionele producten hun waar aan op een van de vele markten die het gebied rijk is. Ook speciale markten, die gedurende het jaar een aantal maal plaatsvinden, zijn de moeite van het bezoeken waard. Zo is er de boeren groentemarkt in Lana op de Gries. Echte genieters van het bourgondische en traditionele leven kunnen een bezoek aan een boerenmarkt beschouwen als een cultureel evenement.

Voor gezinnen en liefhebbers van kunst en wijn

Tijd voor bezinning krijg je in de labyrinttuin van villa Kränzel in Tscherms. De labyrinttuinen zijn zowel geschikt voor de liefhebbers van kunst en wijn als voor het hele gezin. Zowel lokale als internationale kunst is in de tuin te vinden, alsmede diverse plekken waar je kunt bezinnen. Zo staan labyrinten bekend als plekken om even na te kunnen denken. De wijnliefhebber kan zijn hart ophalen bij de hedendaagse vinotheek die bij de tuin hoort.