De zomer in Nederland is losgebarsten! We genieten van de warme zonnestralen, de gezellige terrassen en de lange avonden in onze tuin. Helaas zit er ook een nadeel aan de zomer: waar warm weer is zijn muggen, véél muggen.

Vervelend gezoem, oncharmante rode bulten, om nog maar niet te denken aan de jeuk. Muggen zorgen voor flink wat ergernissen, de volgende vraag is dan ook vast eens in je opgekomen: hoe zorg ik voor een muggenvrije tuin in de zomer?

Tip 1

Verwijder stilstaand water Stilstaand water is een broedplaats voor muggen. Ze leggen hun eitjes in stilstaand water, zoals vogelbadjes, regentonnen, verstopte dakgoten en zelfs kleine plasjes water die zich na een regenbui vormen. Door regelmatig al het stilstaande water in je tuin te verwijderen, ontneem je de muggen hun voortplantingsplaats. Controleer en reinig regelmatig vogelbadjes, zorg ervoor dat dakgoten vrij zijn van bladeren en vuil, en vermijd het achterlaten van plassen water na regenval. Op deze manier minimaliseer je de aantrekkingskracht van je tuin voor muggen.

Tip 2

Plant muggenwerende kruiden en bloemen Sommige planten hebben natuurlijke eigenschappen die muggen op afstand houden. Door deze muggenwerende planten in je tuin te introduceren, kun je het aantal muggen aanzienlijk verminderen. Enkele populaire opties zijn citroenmelisse, lavendel, munt, rozemarijn, goudsbloem en basilicum. Deze planten verspreiden geuren die muggen afstoten en kunnen helpen om je tuin mugvrij te houden. Plant ze rondom zit- en recreatiegebieden, of maak gebruik van potten en hangmanden voor een gemakkelijke verplaatsing.

Tip 3

Gebruik muggengaas en buitenverlichting Muggengaas kan een effectieve barrière vormen tussen muggen en jouw buitenruimte. Installeer gaas op ramen, deuren en andere openingen om te voorkomen dat muggen binnendringen. Zorg ervoor dat het gaas fijn genoeg is om zelfs kleine insecten buiten te houden. Daarnaast kunnen bepaalde buitenverlichting muggen aantrekken. Vervang gewone gloeilampen door LED-verlichting met een gele tint. Muggen worden minder aangetrokken tot dit type verlichting, waardoor je de kans op muggenbeten aanzienlijk verkleint.