Wie denkt aan wooncomfort, denkt aan dingen als smaakvolle inrichting, een lekkere bank om in te loungen, een fijne eetplek, en een warm, knus leefklimaat. Dat laatste kun je natuurlijk bereiken door de verwarming lekker hoog op te stoken, maar met onvoldoende isolatie in je woning is dit in grote mate verspilde energie!

Moeilijk warm te krijgen?

Een herkenbaar probleem voor velen: een koude winterdag, de wind staat op je huis, en hoe hoog je de thermostaat ook zet, echt aangenaam wordt het nooit. Aan alle kanten dringen tocht en kou je woning binnen. Dan is het hoog tijd om de isolatie van je woning aan te pakken. Alleen met goed geïsoleerde muren, ramen, vloeren en daken krijg je het klimaat in huis echt goed onder controle. En je zult versteld staan over de energiebesparing die je kunt behalen!

Spouwmuurisolatie: eenvoudig en voordelig

Denk je bij isolatiewerkzaamheden aan enorme klussen en grote verbouwingen, dan heb je het toch niet helemaal bij het rechte eind. De populairste isolatiemaatregel in Nederland is spouwmuurisolatie. De spouw, dat is een ruimte tussen de twee muurdelen van de buitenmuren. Veel huizen in Nederland hebben zulke spouwmuren. Ze zijn bedoeld om het vocht buitenshuis te houden, alleen isoleren ze heel slecht. Deze spouwen kunnen worden opgevuld met isolatiemateriaal. Dat heet dus spouwmuurisolatie.

Hoe werkt het?

Voor deze vorm van isolatie hoeft niets te worden afgebroken, een isolatiespecialist boort simpelweg enkele gaatjes aan de buitenkant van de muur, en spuit het isolatiemateriaal tussen de muren. In enkele dagen kan deze klus zijn gedaan, en je hebt er nauwelijks rommel van. Ook de prijzen vallen bijzonder mee. Waar grotere isolatieklussen al gauw richting de €80 tot €90 per m2 gaan, kun je spouwmuurisolatie al vanaf €20 per m2 laten aanbrengen.

Andere isolatiemogelijkheden

Uiteraard zijn er nog meer plaatsen in huis waar de warmte je huis kan verlaten. Warme lucht stijgt altijd naar boven, dus dan spreekt het al voor zich: het dak! Dakisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht: aan de binnen- of buitenzijde, of een verdieping lager, namelijk op de zoldervloer. Afhankelijk van deze verschillende opties beginnen de totaalprijzen voor dakisolatie, voor een gemiddeld dak met een oppervlakte van 70 m2, bij ongeveer € 1500, oplopend tot zo’n € 4000.

Denk ook aan de ramen

Bij veel huishoudens gaat een groot deel van de warmte verloren via de ramen. Glas is natuurlijk vaak minder goed isolerend dan dikke muren, maar dankzij moderne technieken hoeven de ramen hierin echt geen zwakke schakel meer te zijn. Bij nieuwbouw en renovatie in Nederland wordt tegenwoordig al standaard gekozen voor HR++ glas. Dit populaire glas is voorzien van speciaal, zeer goed isolerend edelgas tussen de glasplaten, wat een zeer sterke scheiding geeft tussen de binnen- en buitentemperatuur. HR++ glas is ook zo populair omdat het relatief goedkoop is, afgewogen tegen de besparingen die je ermee op je stookkosten kunt behalen. HR++ glas is verkrijgbaar vanaf €80 per m2.

Comfortabel wonen begint bij goed isoleren

Zo zie je dat je met de juiste maatregelen een zeer comfortabel en lekker warm leefklimaat kunt creëren, zonder dat je daarvoor de thermostaat op 22 graden hoeft te zetten. Zorg dat het op temperatuur houden van je huis niet dweilen met de kraan open wordt, en kies voor goede isolatie. Je gunt jezelf er een fijne woning mee, en een beter gevulde portemonnee!