Bij IKEA zijn ze er goed in, in het inrichten van een kleine kamer. Het is ongelooflijk hoe aantrekkelijk en praktisch ze een kleine kamer eruit kunnen laten zien. Maar met enige creativiteit en wat afkijkwerk van onze Zweedse specialist in kamerkunst kun je ook zelf een pareltje van een slaapkamer maken op maar een paar vierkante meter. In dit artikel geven we je alvast wat tips.

The Sky is the Limit

Een kleine slaapkamer inrichten is een kwestie van goed gebruik maken van de troeven van je kamer. Zo is een kleine smalle kamer heel wat beter in te richten dan een grote kamer met allerlei hoekjes en weinig rechte wanden.

Iets wat altijd werkt is de hoogte in gaan. Koop om te beginnen een stapelbed, zodat je eronder wat kastjes of een bureautje kwijt kunt. Verder kun je bijvoorbeeld een (kleding)rek aan het plafond maken dat je naar beneden kunt trekken als je er iets van nodig hebt.

Misschien niet handig voor de dagelijkse dingen, maar wel om bijvoorbeeld de winterkleding aan op te hangen, of om er de dingen te bewaren die je amper gebruikt maar nog niet weg wilt doen. Wil je toch graag een bed op de grond, zorg dan dat er een ladekast onder het bed zit, of zorg dat er ruimte onder het bed is om dingen uit het zicht op te kunnen bergen. Plaats daarnaast een grote wandkast aan de muur boven het bed, met eventueel een (vaste en veilige!) trap waarmee je er gemakkelijk bij kunt.

Creëer Rust en Ruimte in je Kamer

Bij een kleine ruimte heb je de neiging om elke millimeter van het grondoppervlak efficiënt te gebruiken. Het gevolg is echter dat je een kamer krijgt die zo vol staat dat hij enorm rommelig oogt en dat waarschijnlijk binnen de kortste keren ook is.

Door goed gebruik te maken van de wanden, maar het midden van de kamer rustig te houden oogt de kamer ruimer en rustiger en zal het prettiger voor je zijn om er in te verblijven. Ja dus tegen wandkasten en plankjes, nee tegen al te veel kastjes en opbergboxen die het grondoppervlak van de slaapkamer kleiner maken. Zorg ook dat je voor een lichte kleur vloer(bedekking) en wand gaat, ook dat zorgt voor meer rust en oogt ruimer.