Een salontafel is geen onbelangrijk meubelstuk. De salontafel neemt meestal een prominente plaats in de woonkamer in en moet niet alleen mooi, maar ook praktisch zijn. Waar je het beste op kunt letten als je oude exemplaar aan vervanging toe is? Ik geef je tips en voorbeelden.

Materiaalkeuze

Er bestaan salontafels van hout, kunstof, glas en af en toe van andere materialen zoals marmer of een andere steensoort. Of van een mix van deze materialen natuurlijk. Het voordeel van salontafels van kunstof en hout ten opzichte van glas is natuurlijk dat het minder breek- en vingervlek-gevoelig is. Hout daarentegen kan zeker ook vingerplekken laten zien en je moet er weer meer uitkijken met kringen. Onderzetters gebruiken dan dus!
Steensoorten zijn niet vlek-gevoelig, maar iets dat op de tafel valt is hoogstwaarschijnlijk meteen kapot. Dit geldt overigens ook bij tafels van glas en dan is je glazen tafel misschien ook beschadigd. Een stenen tafel is echter ook enorm zwaar, wat hem aan de andere kant in zijn voordeel weer erg stabiel maakt.
Een laatste zaak waar je rekening mee moet houden bij de materiaalkeuze is de prijs. Steen is het duurste, daarna glas en hout (afhankelijk van de houtsoort en de afwerking kan een houten salontafel van heel goedkoop tot zeer duur zijn). Een kunststof salontafel is over het algemeen het goedkoopst, al zijn er ook duurdere designmodellen uiteraard.

Vorm

De meeste salontafels zijn rechthoekig, maar er bestaan ook ronde, vierkante of anders-vormige modellen. Het is niet voor niets dat de meeste tafels rechthoekig zijn, de bank staat meestal aan de lange kant van de tafel, zodat iedereen op de bank makkelijk bij de tafel kan. Heb je geen bank maar alleen feauteuils bijvoorbeeld, dan is een vierkant model misschien veel praktischer. Ook voor kleine ruimtes is een vierkante of een ronde tafel meestal handiger.

Stijl en andere eigenschappen

Je koopt de tafel natuurlijk op basis van je eigen smaak, maar je kunt wel rekening houden met een aantal zaken. Dit doe je door antwoord te geven op de volgende vragen:
– Past de kleur bij de rest van mijn interieur?
– Wil ik dat het een echte blikvanger wordt, of dat hij juist niet afleidt van de rest van het interieur?
– Zal het vooral een siertafel worden, of zal hij ook veel gebruikt worden?
– Wil ik er dingen uit het zicht in op kunnen ruimen? (Denk dan aan een tafel met laatjes)
– Wil ik er dingen in opbergen, of zet ik er alleen dingen bovenop? (Veel mensen willen bijvoorbeeld de kranten e.d. eronder kunnen leggen).
– Beschadigd hij gemakkelijk? (Zeker belangrijk als je kinderen hebt).
– Is het een tijdloos model, of is hij trend gevoelig?