Wat is een infrarood sauna en is het verstandig een infrarood sauna te bezoeken als je zwanger bent? En zijn er tips voor de combinatie zwangere vrouwen en saunabezoek? Natuurlijk bloggen zocht het voor je uit.

Weldadige warmte voor ontspanning

Een infrarood sauna zorgt ervoor dat de weldadige warmte diep het lichaam indringt. De warmte stimuleert de bloedcirculatie en voert afvalstoffen af. Spieren en gewrichten die stram aanvoelen, kunnen na een bezoek aan een infrarood sauna soepeler zijn. Er zijn twee vormen van infraroodstraling: korte golflengte en lange golflengte. De eerste kan niet onbeperkt gebruikt worden, zonder bijvoorbeeld de ogen te beschermen. Lange golflengte heeft geen schadelijke gevolgen voor het lichaam. Eigenlijk is de straling met een lange golflengte te vergelijken met de straling die het lichaam uit zichzelf al uitstraalt.

Is infrarood voor iedereen veilig?

Of de straling van een infrarood sauna altijd veilig is, is maar de vraag. Sowieso is een voorwaarde dat de warmte weldadig moet zijn, mocht het niet prettig aanvoelen dan is stoppen de enige optie. De gevolgen van saunagebruik moeten ontspannend zijn en je vernieuwde energie geven. Hoe lekker is het, als geblesseerde spieren na een bezoek aan een infrarood sauna ontspannen aanvoelen? Ook als je zwanger bent, geldt dat een sauna vooral ontspannend moet zijn. Een infrarood sauna wordt echter afgeraden als je zwanger bent, de warmte en de straling kunnen een kunstmatige koorts veroorzaken, waardoor het niet even veilig is voor je kindje. Een traditionele Finse sauna is echter geen probleem, ontspanning en stimulering van de bloedsomloop zijn zelfs heel goed voor een zwangere vrouw. Luister vooral naar je eigen lichaam en zorg ervoor dat je vooral geniet.

Wees verstandig

Een aantal stelregels zijn, omdat het verstandig is, wel slim om te volgen:

  • Overdrijven is nooit goed: ga niet te lang in de sauna en zorg ervoor dat de sauna niet te heet is.
  • Als je je niet lekker voelt, verlaat de sauna dan direct. Drijf het niet op de spits.
  • Het klinkt raar, maar als je al enige ontsluiting hebt, ga dan niet het zwembad in van de sauna. Weet je niet of je al ontsluiting hebt, houdt dan aan dat je ongeveer vanaf 34 weken openbare zwembaden vermijdt. Bij ontsluiting is het gevaar van infecties te groot.
  • Onderga je naast het saunabezoek ook nog behandelingen, vermijdt dan de algenpakking.
  • Niet alleen het gebruik van een infrarood sauna wordt afgeraden, ook andere situaties waarbij de lichaamstemperatuur stijgt zijn niet goed voor je kindje. Vermijdt dus het nemen van een te warm bad of het gebruik van de zonnebank.