Jet en ik houden ervan om eens in de maand samen film te kijken. De ene keer zit ik bij haar op de bank en de andere keer schuift ze bij mij aan. Vooral na een dagje samen klussen (dat doen we graag samen) is het heerlijk om onderuit gezakt te genieten van een goede film. Vanaf nu zal Jet wel wat vaker bij mij komen kijken, want ik heb net een soundbar aangeschaft en dat maakt het film kijken nóg leuker!

Wat is een soundbar?

Een soundbar is eigenlijk een speakerset samengebracht in één smalle, rechthoekige speaker. Je plaatst hem bij, of monteert hem aan je TV vast, dat hangt van de soundbar die je aanschaft af. Sommige TV’s worden zelfs met ingebouwde soundbar geleverd. Het zorgt ervoor dat je veel meer in de film komt te zitten, want het geluid is echt geweldig. Het werkt perfect voor een kleine tot middelgrote kamer, want het geluid is intens, maar reikt niet heel erg ver. Heb je een erg grote kamer, dan heb je misschien toch meerdere speakers nodig.

Waar moet je op letten?

De ene soundbar is de andere niet. Ik heb zelf voor de aanschaf van mijn soundbar me goed laten voorlichten door een medewerker in de BCC. Vervolgens heb ik via internet gezocht waar ik de soundbar die me werd aangeraden het meest voordelig kon kopen. En geloof me, dat kon echt heel wat goedkoper dan in de BCC! High service ja, maar low prices…?

Goed, bij het soundbar kopen moet je dus op de prijs letten. Verder is het belangrijk dat je let op zogenaamde Noise Compensation-technologie. Hoewel je natuurlijk eeen soundbar wilt die een betere geluidskwaliteit biedt dan je eigen speakers of de ingebouwde speakers van je TV, kunnen lang niet alle soundbars dat garanderen. Goedkoop is in dit geval vaak echt duurkoop. Staat er ‘noise compensation technologie’bij de specificaties, dan is de kans groot dat het wel goed zit met de kwaliteit.

Een laatste zaak om op te letten is de hoeveelheid mogelijkheden die erop zitten. Sommige soundbars bieden de mogelijkheid om extra content te downloaden. En kan er data van je pc naar de ingebouwde blu-ray gestreamd worden? Dit zijn extra’s, maar wel erg handig.