Dineren. Het is gezellig en lekker, en daarmee een uitstekend tijdverdrijf voor mensen die gezellig tijd met hun gezin of familie willen doorbrengen. Steeds vaker tafelen we lekker lang met familie en bekenden. Zowel binnen als buiten. Natuurlijk is het gezellig en leuk om je tafel lekker uitgebreid stijlvol te dekken wanneer je gasten hebt. Heb je daar alleen weinig smaak voor? Of merk je dat je niet weet hoe je je tafel chique aankleedt? Check dan onderstaande tips, dan zul je zien: een kind kan de was doen.

Kleuren: niet alles kan

Wat betreft kleuren: niet alles is mogelijk als je je tafel stijlvol wilt dekken. Zo zijn felle kleuren en schreeuwende tinten niet gewenst. Zwart, wit en grijs doen het natuurlijk altijd goed, maar daarnaast zijn ook pastelkleuren als legergroen, bordeaux rood en navy blauw wel toepasbaar. Het belangrijkste is dat je de tafel niet te bont opmaakt: houd het neutraal

Accessoires

Het stijlvol dekken van je tafel doe je door het minimaal te houden, dus niet te druk. Wat je sowieso nodig hebt: een stijlvol tafelkleed (bekijk Cottona voor tafelmodeinspiratie) en eventueel een tafelloper. Bovendien kunnen linnen servetten heel sterk bijdragen aan een luxe uitstraling van de eettafel. Verkies ze boven papieren servetten.

Serviespresentatie

Besteed aandacht aan de manier waarop je het servies presenteert. Plaats de borden op een nette en evenwichtige manier, met het bestek op de juiste plaatsen. Gebruik eventueel servetringen of andere accessoires om de servetten mooi te vouwen en op de borden te plaatsen.

Persoonlijke touch

Voeg een persoonlijke touch toe aan de tafel door bijvoorbeeld menukaarten met de gerechten van de avond te maken. Dit geeft een gevoel van exclusiviteit en zorgvuldige planning.

Naast tafellakens spelen ook servies en glaswerk een bepalende rol voor de looks van je eettafel. Zo hebben vierkante borden een chiquer uiterlijk dan ronde borden en behoren op een stijlvolle tafel minstens drie glazen te staan: één voor rode wijn, één voor witte wijn en één voor water. Ook voor bestek geldt: zorg dat je voor iedere gang nieuw bestek hebt. Werk van buiten naar binnen: het bestek aan de buitenkant van het rijtje is voor gang 1, enz. Het besteklepeltje of –vorkje kun je boven het bord leggen, zoals dat een chique tafel betaamt.