Jet en haar vriend hebben een nieuwe 3D TV gekocht, zo vertelde ze me. Leuk, zo’n mooi groot en plat scherm, maar het plaatsen ervan is nog best een gedoe. En Jet is echt wel wat gewend qua klussen! Misschien komt het doordat ze niet even van te voren het een en ander had opgemeten… 

Hoe hang je je 3D (of gewone LED-)TV op?

Natuurlijk is niet iedere TV hetzelfde, maar vaak is het principe hetzelfde. Handig om van te voren al te weten hoe je hem op moet hangen, want als je zo maar wat muurbeugels koopt is de kans groot dat het niet gaat lukken (lees: Jet had de verkeerde maat gekocht..). Je hoeft maar even te googelen en je krijgt in 0,31 seconden zo’n 113.000 resultaten over hoe je je TV kunt ophangen. Voor de instructies moet je dus zelf maar even zoeken. Er zijn echter wat zaken waar je vooraf al rekening mee moet houden en welke zaken dat zijn lees je in dit artikel.

4 Zaken waar op te letten vóór het ophangen van je TV

Welke grootte LED TV?

Vóórdat je een (3D)LED TV gaat aanschaffen, moet je even checken of de ruimte waar je hem wilt gaan ophangen daar wel groot genoeg voor is.
Je kunt onderstaand schemaatje ter hand nemen.

DiagonaalKijkafstandKolom1
720p1080p/1080i
15 inch   (38cm)1,6 m0,6 m
17 inch (43cm)1,8 m0,7 m
20 inch   (49cm)2,1 m0,8 m
26 inch (67cm)2,8 m1,1 m
32 inch   (82cm)3,4 m1,3 m
37 inch (94cm)3,9 m1,5 m
42 inch (107cm)4,5 m1,7 m
50 inch (127cm)5,3 m2,0 m

Welke maat muurbeugels?

Het meest lastige is om te weten waar je de muurbeugels moet plaatsen. Om dit te weten te komen kun je gebruik maken van de Flat Display Mounting Interface (FDMI), ook wel de VESA (Video Electronics Standard Association) standaard genoemd. De VESA standaard geeft aan hoe de gaten achterop de TV geplaatst zijn. De twee meest voorkomende maten zijn 100×100 en 200×100. Het is de afstand tussen de maten in milimeters. Je kunt de VESA van je televisie dus gemakkelijk berekenen door de afstand tussen de schroefgaatjes op te meten. Met die maat ga je naar de winkel en koop je de muurbeugels.

Hoe hoog moet je je TV hangen?

Ook hiervoor is er een vuistregel. De onderkant van de televisie moet zo’n 50 tot 60 centimeter boven de grond hangen. Soms is dit toch niet de ideale hoogte. Als je denkt dat het niet de juiste hoogte is, neem dan een vel papier, een kartonnen doos of iets anders waar je een vlak van kan maken dat even groot is als de TV. Verschuif het over de muur net zolang totdat je denkt dat je de juiste hoogte te pakken hebt. Plak het daar dan met tape vast en kijk er met een afstandje nog eens naar. Heb je de juiste hoogte te pakken, laat dan een stukje tape zitten, of zet wat potlootmarkeringen en hang je TV daar op.

Hoe weet ik zeker dat mijn beugels het houden?

Let op het maximale draaggewicht van de beugels en vergelijk dat met het gewicht van je TV. Verder is het belangrijk dat je de beugels ophangt met pluggen en schroeven van het juiste formaat en dat je gaten niet te groot of te klein zijn. Het klinkt als ‘ja duh’, maar het zal niet de eerste TV zijn die naar beneden is gevallen door een van die problemen.