Je hebt school en je hebt thuis. Die scheidinglijn is echter niet strikt. Je komt er niet onderuit dat deze twee werelden zo af en toe in elkaar overlopen. Zo kun je als ouder er ook van alles aan doen om het voor je kind makkelijker te maken. En zonder dat je het door hebt, ben je bezig het onderwijs te verbeteren. Hoe? We leggen het voor je uit.
Werkdruk
Leerkrachten hebben een hoge werkdruk. Dit omdat de klassen op dit moment vrij groot zijn. Omdat er een personeelstekort is in het onderwijs. En omdat een leerkracht aan zoveel regeltjes moet voldoen dat het uren kwijt is met papierwerk. Er zijn nog tal van redenen waardoor een leerkracht het druk heeft. Nu is het niet direct dat je daar als ouder wat aan kunt doen. Het geeft de leerkracht wel rust als er ouders zijn die op de een of andere manier bijspringen. Dat kan fysiek, tijdens het voorlezen of de sportdag. Maar ook op andere manieren, bijvoorbeeld door een belrondje over te nemen voor het vinden van hulpouders.
De helpende hand
Nu ben je als ouder natuurlijk niet verplicht om handjes uit te steken op school. Ondanks dat het gemakkelijker is voor het onderwijspersoneel, is het op zich niet jouw probleem als er handen te kort zijn. Toch is het in het belang van kinderen dat ouders in elk geval betrokken zijn. Doe je het niet voor school, doe het dan gewoon voor je kind. Wist je dat kinderen van ouders die betrokken zijn bij school beter presteren dan andere kinderen? Het is raar, maar waar: er is onderzoek naar gedaan. Daarnaast kun je thuis van alles doen om niet per se het onderwijs in het algemeen te verbeteren, maar wel de schoolprestaties van jouw eigen kind. En dat is veel simpeler dan je zelf wellicht denkt. Neem zoiets als voorlezen, dat doe je misschien al jaren. Daarmee heb je al heel wat gestimuleerd bij je kinderen.
Overhoren, ook voor jezelf
We kennen allemaal de gevreesde topografie. Als je kind toevallig de landen van Afrika uit zijn hoofd moet leren, is het handig als je hem overhoort. Maar je kunt het ook zichtbaarder maken voor je kind. Vertellen over Afrika, boeken halen over Afrika bij de bibliotheek. Een documentaire opzoeken over de landen waar je kind over leert. Hoe meer een kind over de landen weet, hoe eenvoudiger hij ze onthoudt. En zeg nu zelf: weet je alle landen klip en klaar op te noemen of moet je zelf ook even kijken? Je leert er dus als ouder ook weer van. Als ouder ben je niet de meester of de juf, je bent een educatief partner van de leerkracht. En dat is wat waard.
Het spelletje na het avondeten
Avondeten is in veel gezinnen kwaliteitstijd. Je hebt even lekker de gelegenheid om met elkaar de dag door te spreken. Zorg ervoor dat de mobiele telefoons en tablets ver van de eettafel liggen voor optimaal resultaat. Wist je dat je deze kwaliteitstijd best even kunt oprekken? Een half uur een spelletje doen na het eten is de truc! Als je letter- of cijferspellen doet, heeft geen kind door dat je eigenlijk bezig bent met het verbeteren van zijn schoolprestaties. En die afwasmachine kan een uur later ook wel gevuld worden. Het is een cliché maar waar: voor je het weet zijn je kinderen groot…