De lente is in volle gang en de zomer is in aantocht: tijd om je tuin op te fleuren. Je gooit alle eventueel overgebleven herfstbladeren in de groene container en zet hier en daar wat planten neer. Voor het echte perkgoed kun je het beste nog even wachten tot de zogenaamde IJsheiligen geweest zijn, maar we geven je alvast wat tips. Met deze planten haal je het mooie weer gewoon de tuin in!

Citrusboompjes: na een jaar kun je oogsten

De verzamelnaam citroenboompjes staat voor verschillende boompjes met citrusvruchten. Je moet hierbij denken aan citroen, sinaasappel, limoen, mandarijn en grapefruit, maar ook de redelijk onbekende vrucht kumquat. De boompjes geven een mediterrane sfeer en zijn het hele jaar groen. Je kunt deze boompjes heel leuk in een fleurige pot zetten, op een zonnige en lichte standplaats. Af en toe geef je hem wat water en mest. De grond mag best een beetje zuur zijn, daar houdt het boompje wel van. Met een beetje mazzel heb je na een jaar rijpe vruchten en kun je oogsten. Je moet deze boompjes wel binnen laten overwinteren, maar in de lente haal je ze ‘van stal’ en kunnen ze in je tuin de zomerse sferen weer binnenhalen.

Clematis: fleurt elke muur op

Een van de bekendste klimplanten is de Clematis, ook wel bosrank genoemd. Elke schuur, pergola of muur fleurt op met deze klimmer. Honderden soorten zijn er verkrijgbaar in evenzoveel verschillende kleuren. Voor elke smaak is dus een mooie Clematis te verkrijgen. De eerste bloeiers zijn in april al vrolijk, andere soorten bloeien juist in de zomer tot september. Er zijn ook groenblijvende soorten te koop. De plant is eenvoudig in verzorging. Hij heeft wel ondersteuning nodig om te klimmen. Een Clematis groeit in een pot, maar ook in de volle grond. Zet je hem in een pot dan moet je hem wel regelmatig watergeven.

Mandevilla: van mei tot de eerste vorst

Een klimheester die bloeit vanaf de lente tot het moment dat de vorst intreedt. De Mandevilla is een exotische plant die ook in ons klimaat heel goed kan vertoeven. De bloemen geuren heerlijk en hij groeit welig. Door die groei kan bij bijvoorbeeld ook de schutting of muur bedekken. De Mandevilla is een plant die geniet van de warmte en graag in de halfschaduw staat. Van regelmatig een slok water wordt hij blij. Wel is het aan te raden om zijn ranken te begeleiden. Als hij uitgebloeid is, kun je hem een beetje terug knippen en hem zijn winterplek geven.

Salvia: kruidig aroma brengt lente in de tuin

Salvia is een plant met lipvormige bloemen en met een bloeiwijze die kaarsachtig is. Hij groeit in een droge grond en op een zonnige plaats. Het is een makkelijke plant met weinig eisen. Salvia wordt ook wel Scharlei genoemd, of muskaatsalie. De plant heeft negenhonderd varianten en leeft oorspronkelijk in tropisch of subtropisch gebied. Zijn geur is te vergelijken met vers gesneden hooi, een geur die ongetwijfeld herinneringen oproept naar mooie zomerse dagen. Rupsen gebruiken deze plant als waardplant, waardoor de plant hoge ecologische waarde heeft. Salvia wordt zo ongeveer een meter hoog. Leuk detail: salvia betekent letterlijk genezen.

Lantana: heeft aantrekkingskracht voor vlinders, bijen en andere insecten

De Lantana is nog niet zo’n bekende plant, maar dat zou na dit jaar weleens kunnen veranderen. De Lantana heeft een hele mooie zomerse uitstraling en is ook nog eens een van de gemakkelijkste terrasplanten die er bestaat. Het is een zonaanbidder. Je kunt hem dus het beste in de volle zon zetten. Je zet hem in luchtige grond of in een fleurige pot waarin je onderin wat scherven legt. Dit doe je om het overtollige water niet de kans te geven de plant te verdrinken. De grond mag echter uit uitdrogen, je moet hem dus in de gaten houden en regelmatig water geven. Bloeit hij eenmaal, dan is het met zijn aantrekkelijke geur een favoriet van bijen, vlinders en andere insecten. Met deze plant is er dus altijd leven in de tuin!