Ik krijg rond deze tijd altijd de kriebels om mijn tuin stevig onder handen te nemen. Juist wanneer iedereen langzamerhand weer terug in zijn schulp gaat kruipen, ben ik veel in de tuin te vinden.

Nu is het niet zo’n gek idee om de tuin winterklaar te maken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de tuin er ook in de winter goed uitziet. In dit artikel geef ik wat tips om je tuin ook in de winter mooi en ‘vertoefbaar ‘ te maken/houden.

Zorg voor beschutting

Veel moderne tuinen hebben een tuinhuis, een prieeltje of een blokhut. Het ziet er niet alleen leuk uit, het zorgt ook nog eens voor extra opslagruimte. Heb je een budget voor een groot exemplaar, dan kun je er daarnaast beschut zitten. Bijvoorbeeld in een halfopen prieeltje, of lekker warm binnen je tuinhuis.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten blokhutten. Vanaf ongeveer €400, – heb je al een simpel schuurtje. Vanaf zo’n €1500, – kun je een blokhut/prieel aanschaffen dat er ongeveer zo uitziet als op de afbeelding hiernaast.

Vijvers & Fonteinen

Vijvers en waterpartijen zorgen voor sfeer en zijn het hele jaar door mooi. Bedenk je wel dat je een vijver regelmatig moet onderhouden. Ben je wat luier aangelegd, dan kun je daarom beter kiezen voor een fonteintje zoals die op de afbeelding hiernaast. Geen of weinig onderhoud en wel een mooiere tuin!

Schaf wintergroene planten aan

Een dode en dorren tuin ziet er niet al te vrolijk uit. Helaas bloeit er in de winter niet zoveel. Wel zijn er genoeg planten te koop die het hele jaar door groen blijven.

Voorbeelden van wintergroene planten zijn bepaalde coniferen en, haagdoorns. Er zijn zelfs winterbloeiende planten te verkrijgen, zoals de toverhazelaar, struikkamperfoelie, winterjasmijn, nieskruid en de mahoniestruik. Op de afbeelding hiernaast zie je mijn favoriet, een bloeiende mahoniestruik.