Het is weer herfst. De zomer is zoals altijd te kort geweest. De lange zomeravonden buiten op het terras gaan nu echt niet meer. Maar, ik heb besloten dat het weer mij niet tegen zal houden om buiten te zitten. Om nou te bibberen op mijn klapstoeltje is wat overdreven, maar met een goed vest aan kun je het nog best een tijdje volhouden onder een prieeltje. En in een mooi ingericht tuinhuisje kun je het zelfs de hele winter volhouden.

Prieeltjes

Prieeltjes zie je niet zo heel veel in Nederland. In ieder geval niet voor eigen gebruik. In een park kom je ze regelmatig tegen. Het zal wel wat met het klimaat te maken hebben… Maar waarom zouden we eigenlijk geen prieeltje in onze eigen tuin plaatsen? Met terrasverwarming kun je het hierin namelijk heerlijk warm krijgen. Beter voor het milieu (en natuurlijk ook voor je elektriciteitsrekening) is het om een vuurkorf neer te zetten.

Er zijn allerlei verschillende soorten prieeltjes. Het verschil zit hem onder andere in het soort dak dat je erop plaatst. Zo bestaan er prieeltjes met een zadeldak, een piramidedak, een plat dak, een vijfzijdig dak, een lessenaars dak en een driezijdig dak. Je kunt jezelf er vast wel een voorstelling van maken hoe deze daken eruit zien.

Naast het verschil in daken is er ook een verschil in vorm en dichtheid. Met dichtheid bedoel ik of er een, twee, drie of helemaal geen wanden zijn dicht gemaakt. Hoe dichter hoe warmer uiteraard.

Tuinhuisjes

Tuinhuisjes zijn steeds populairder aan het worden. Een tuinhuisje wordt vaak gebruikt voor opslag; als een soort tweede schuur of garage. Maar waarom zou je je tuinhuisje niet inrichten als hobbykamer, als speelkamer of als visitekamer? Zo vergroot je je leefruimte en maak je optimaal gebruik van je tuinhuisje.

Ook bij tuinhuisjes heb je keuze uit de verschillende soorten daken zoals genoemd onder prieeltjes. Verder kun je kiezen uit onder andere een asymmetrisch huisje, een tuinhuisje met ingebouwd terras, een tuinhuisje met half ronde delen en nog veel meer.

Het moderne tuinhuisje van de afbeelding hiernaast komt ook van Tuinhuisjescentrum van de Munckhof. Naast tuinhuisjes en prieeltjes hebben ze er ook garages en schuurtjes. Een echte aanrader om zelf eens te kijken wat er allemaal mogelijk is op dit gebied!