Jet en ik zijn nou niet bepaald mensen die zich snel openstellen voor zaken als meditatie, hypnose, reiki en meer van die in onze ogen wat ‘zweverige’ zaken. Maar soms komt er iets op je pad waarin je niet zou hebben geloofd, ware het niet dat het zowaar blijkt te werken. Dat laatste is het geval gebleken met Ayurveda. Meer over hoe en wat met betrekking tot Ayurveda komt aan de orde in dit artikel.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een geneeswijze die al 6000 jaar geleden in India is ontstaan. Is de westerse geneeskunde hier de enige ‘echte’ geneeskunde, in India is Ayurveda nog steeds dé vorm van geneeskunde waar mensen het meeste belang en waarde aan hechten.
Ayurveda probeert je niet te genezen door enkel de klachten te verhelpen, maar probeert de bron van de klachten aan te pakken. De bron van de klachten is een disbalans in je lichaam, die om wat voor reden dan ook ontstaan is. Deze disbalans zorgt ervoor dat bepaalde organen en energiestromen niet meer werken zoals ze dat zouden moeten doen. Door deze disbalans aan te pakken kunnen de klachten uiteindelijk voor lange termijn worden verholpen.
De Ayurvedisch arts (de Vaidya) kan je behandelen met behulp van Ayurvedische kruiden, theeën, massages en polsdiagnoses; op welke manier hij of zij denkt dat het beste bij jouw problemen past.

Ontspannen met Ayurveda

Een vriendin raadde me aan door eens een Ayurvedische behandeling te proberen toen ik door de stress die ik had steeds slechter ging slapen en ook steeds minder trek in eten begon te krijgen. De Ayurvedsich arts sprak met mij mijn problemen door en stelde op basis daarvan een diagnose. Ik wil niet direct ingaan op de problemen en diagnose die ik heb gekregen, maar wel wil ik erover vertellen dat de behandelingen zeer effectief zijn. Met behulp van een op maat gemaakte behandelingsmethode (een combinatie van Ayurvedische massage en het gebruik van speciale kruiden) voel ik me nu een stuk meer ontspannen. Doordat ik meer kan ontspannen en me daadwerkelijk meer ‘in balans’ voel, slaap ik beter en heb ik ook mijn eetlust terug. Zweverig of niet, ik ben blij dat ik de goede raad van mijn vriendin heb opgevolgd!