De keuze is persoonlijk, maar een infraroodsauna kan nogal wat voordelen hebben ten opzichte van een traditionele Finse sauna. Als je overweegt een infrarood sauna te kopen, lees dan hier de voor- én de nadelen.

Opwarmen en opstoken overbodig

Een infrarood cabine heeft ten opzichte van een Finse sauna een aanzienlijk kortere opwarmtijd. Het gaat bij een infrarood sauna namelijk niet om het opwarmen van de ruimte, maar om de stralingswarmte. In enkele minuten is de sauna dus klaar voor gebruik. Dit maakt dat het, qua stroom, goedkoper is in gebruik. Bovendien is geen aparte aansluiting nodig: de stekker in het stopcontact stoppen is genoeg. Ten opzichte van een traditionele sauna scheelt een infrarood sauna veel tijd, in plaats van opwarmen en opstoken kan die tijd direct besteed worden voor het saunabezoek.

Dieptebehandeling voor spieren en gewrichten

Het is bekend dat de stralingswarmte goed is voor de gewrichten en de spieren. Stramme spieren krijgen door het infrarood een dieptebehandeling en voelen weer veel soepeler na een sauna bad. Ook artsen raden een behandeling met infrarood soms aan. Ook is de warmte in een infrarood sauna aangenamer voor veel mensen. Waar mensen soms een benauwd gevoel ervaren van een traditionele sauna, in een infrarood sauna is dat niet het geval. Mensen ervaren de warmte van infrarood niet als benauwd. Wellicht komt dit ook omdat de temperatuur in de ruimte maximaal 65 graden wordt. De warmte is effectiever omdat het dieper gaat.

Compact en dus ruimtebesparend

Een infrarood sauna is makkelijk te bedienen, maar ook makkelijk te plaatsen. Er is aanzienlijk minder ruimte nodig omdat de cabines meestal kleiner zijn. In een infrarood sauna is het effect zittend prima, een ligbank is dus overbodig. Veel mensen met weinig ruimte is dit misschien wel het grootste voordeel, waar geen ruimte is voor een traditionele sauna, kan wellicht wel een infraroodsauna geplaatst worden. Om het compleet te maken is deze sauna ook nog eens makkelijker te bedienen.

En nu de nadelen

Oké, een infraroodsauna bespaard dus tijd, ruimte en geld, maar heeft de infraroodsauna geen nadelen? Natuurlijk wel! Een van de grootste nadelen is, dat het lichaam te laat door krijgt dat er oververhitting of onderhuidse verbranding ontstaat. Omdat het niet benauwd is, heb je niet snel door dat het te warm wordt, het centrale zenuwstelsel krijgt als het ware niet of geen seintje. De warmte dringt diep binnen, waardoor de hartslag omhoog gejaagd wordt. Daarnaast kan een infraroodsauna de hoofdhuid uitdrogen en irritaties veroorzaken aan de luchtwegen en huid. Hier moet je als gebruiker van de infrarode sauna terdege van bewust zijn.