Er zijn een aantal zaken die je als ondernemer voor elkaar moet hebben. Of die je als werknemer als basisvoorwaarden ziet voor een werkplek. Dat zijn ergonomische kantoorstoelen en goede lunchfaciliteiten, bijvoorbeeld. Maar vergeet vooral de koffie niet. Wist je dat daar tegenwoordig heel serieus over nagedacht wordt? Koffie is bijna een eerste levensbehoefte!

Lekker bakkie

Koffie verhoogt productiviteit, verbetert sfeer, verhoogt medewerkerstevredenheid en is het visitekaartje van je onderneming. Maar wat is nu eigenlijk goede koffie? Volgens experts is goede koffie gemaakt van kwaliteitsbonen, die vers zijn en niet zo lang geleden geroosterd. Dezelfde experts zeggen dat langzaam geroosterde koffiebonen lekkerder zijn en dat Arabica koffiebonen de beste zijn. Het is slim om een koffiemachine te hebben die de bonen pas maalt als ze nodig zijn. Dit geeft een betere smaak en maakt dat de koffie altijd vers is. En dat wordt gewaardeerd!

Kopje koffie, ergonomiespecialist?

In de intro vertelden we al gekscherend dat een ergonomische stoel ook belangrijk is. Uiteraard is dat het geval. Ergonomische kantoorstoelen maken dat personeel langer gezond blijft. Wel moeten deze stoelen aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is het belangrijk dat je benen als je op een kantoorstoel zit een hoek van 90 graden maken. Een bureaustoel mag niet te diep zijn en ook je armen moeten een hoek van 90 graden maken. Tot slot is de hoogte van een bureaustoel belangrijk. Iemand die verstand heeft van ergonomie komt graag bij je langs om je bureaustoel op dé perfecte manier in te stellen. En wellicht heeft die ergonomiespecialist ook best trek in een goede kop koffie!

Over handelen en wandelen

Niet alleen koffie is een visitekaartje van je bedrijf, ook hoe je met je personeel omgaat. Zo is het belangrijk dat je doet wat je belooft. Geen enkele medewerker neemt je nog serieus als je het vertrouwen schaadt. Vriendschappelijk met je personeel omgaan is prima, maar zorg wel dat er vooral een zakelijke relatie is. Alleen al omdat je met vrienden beter kunt ‘wandelen’ dan ‘handelen’. Mochten er problemen ontstaan, dan kun je iemand die je als een vriend beschouwt, nu eenmaal niet eenvoudig ontslaan. En dat is niet zakelijk. Door duidelijk te zijn en transparant kun je een zakelijke relatie met elkaar hebben. En met regelmaat een kop koffie met elkaar drinken op een ergonomische kantoorstoel!

Een kwestie van uitproberen

Terugkomend op die goede koffie, hiervoor hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit. Waar je vroeger alleen goede koffie kreeg bij een gespecialiseerde koffiebar, kun je nu zelf op werk ook goede koffie zetten. Door een professioneel koffieapparaat aan te schaffen bijvoorbeeld. Overigens is het merk koffiebonen dat je koopt afhankelijk van persoonlijke smaak. Het is een kwestie van verschillende soorten uitproberen. Koop daarom niet meteen dozen vol van één merk. Dan zit je maanden aan ‘vieze’ koffie vast! En vergeet ook de thee niet. Veel mensen drinken helemaal geen koffie en willen liever een goede kop thee. Hiervoor geldt hetzelfde: een theetest maakt dat je bepaalt welke thee bij jou op kantoor geschonken wordt. Tevreden personeel is de eerste winst en die is met koffie en thee al deels behaald.