Composiet is een materiaal met de looks van hout en de voordelen van kunststof. Dit komt omdat het materiaal voor 50% bestaat uit gerecycled kunststof (polyethyleen). De andere 50% bestaat uit hardhout, vrijgekomen uit de restanten in de parketindustrie. Het composiet kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, bijvoorbeeld bij de aanleg van een vlonder.

Modern en strak

Vlonderplanken van composiet geven een tuin een moderne uitstraling. De planken worden aan elkaar bevestigd met bijbehorende clips, waardoor schroefgaten niet nodig zijn. Dit maakt dat de planken strakker ogen en niet beschadigd worden. Sommige vlonderplanken van composiet zijn deels hol omdat de planken uit kamers bestaan.

Planken van composiet blijven in vorm: het materiaal krimpt of zwelt niet of nauwelijks. Een vlonder van composiet is eenvoudig schoon te houden met water en een schoonmaakmiddel. De planken zijn kleurecht en splinters komen niet voor. Verven, beitsen of oliën is overbodig, waardoor veel tijdwinst geboekt wordt. Mocht er op de vlonder een barbecue of een buitenhaard geplaatst worden, zorg er dan wel voor dat het composiet beschermd is, kunststof is niet altijd even hittebestendig.

Bevestiging en maatvoering

Ter ondersteuning van de vlonder worden composiet onderleggers gebruikt. De onderleggers dienen ook als kantafdekking. De vlonderplanken worden door middel van clips aan de onderleggers bevestigd. De bevestiging is onzichtbaar en maakt dat de planken fraaier zijn en langer meegaan. Zowel de vlonderplanken als de onderleggers en clips zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. De planken met de maatvoering van 21 x 145 mm en 25 x 145 mm kunnen met de onderleggers en clips gecombineerd worden. De dunnere planken en massieve planken niet.

Hergebruik en verantwoordelijke houtkap

Vlonderplanken van composiet zijn verkregen van hout uit duurzaam beheerde bossen en gerecycled kunststof. Een vlonderplank van composiet is onverslijtbaar en gaat dus langer mee dan een houten vlonderplank. Dit bij elkaar opgeteld maakt een vlonderplank van composiet duurzaam en verantwoord. Vlonderplanken van composiet hebben door de tekening van noesten of vlammen wel het uiterlijk van echt hout.