Mijn nichtje Maritha is nu 16 jaar en zit in 4 HAVO. Natuurlijk willen haar ouders het beste voor haar, dus ook dat ze straks een goede opleiding kan gaan doen. Het probleem was dat als ze straks een leuke studie op het HBO uit wil kunnen kiezen, ze eigenlijk net iets harder haar best moest gaan doen op school.

Daarom hebben haar ouders besloten haar elke dag na schooltijd naar huiswerkbegeleiding te sturen. Uiteindelijk hebben haar ouders voor huiswerkbegeleiding in Zeist van Instituut Maltha gekozen. Maritha vond dat stiekem wel een goed idee! Want als ze haar huiswerk nou snel en tóch goed doet, dan kan ze ’s avonds lekker een film kijken, sporten of met vriendinnen afspreken.

Goed leren plannen

Eigenlijk is dat het belangrijkste winstpunt van huiswerkbegeleiding: je leert goed plannen op een cursus huiswerkbegeleiding. De begeleider leert je dat je eerst je huiswerk moet doen, voordat je leuke dingen kunt gaan doen. Je telefoon moet dus voor 2 uur uit en je gaat gewoon constructief aan de slag met je huiswerk.

Het grappige is dat het dan eigenlijk ook allemaal wel meevalt. Maritha vertelde het me zelf. Soms, zei ze, leek het echt een berg werk. Dan zag ze het helemaal niet meer zitten en ging ze liever chatten met haar vriendinnen dan aan haar verslag voor geschiedenis werken. Maar bij de huiswerkbegeleiding moet ze wel gewoon beginnen. En dan gaat het best!

Geen afleiding

Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op Maritha. Voor haar worden namelijk de omstandigheden gecreëerd om lekker rustig te studeren. Ik doe een cursus Italiaans, maar ik ben continu afgeleid. Mijn vriendinnen sturen me smsjes of bellen me, ik krijg steeds emailtjes binnen op mijn computer en vaak zijn er nog 100 andere dingen in huis te doen.

Tegen Maritha wordt gewoon gezegd: eerst studeren, dan werken en geen gezeur! Dat zou voor mij echt ideaal zijn, maar ik ben geloof ik een beetje te oud voor zo’n huiswerkgroep. Of zal ik dat Instituut Maltha eens bellen?

Extra uitleg

Het is namelijk echt heel erg handig! Zeker omdat je ook extra uitleg kan krijgen binnen zo’n begeleidingsgroep. Dat is echt fijn voor als je het in de les niet helemaal hebt begrepen. Als je bijvoorbeeld problemen hebt met de werkwoordsvormen van het Engels of de achtergronden van de Franse Revolutie, dan kan een begeleider je altijd helpen. Bij Instituut Maltha doen ze dat in elk geval heel erg goed heb ik begrepen.